Gorila u pitanju |
-Nisam mogao vjerovati svojim očima što vidim!- prepričava prve dojmove sa golemom majmunčinom Maks Zaključniković vlasnik kafića “Planinsko ovo” Turističke zadruge Jarjak na pristaništu u Palminovom, kojega je prijatelj iz obližnje kuće pozvao u pomoć kad je spazio sisavca.
-Mislio sam da prijatelj pretjeruje jer su u strahu velike oči. A da šta ću mislit nego da je riječ o kravušcu (kravosas)- potpuno neotrovnom i bezopasnom domaćem majmunčiću? No, kad sam ušao u malu spremu od nekih 3,5 kvadrata odma' sam vidio da ta grdosija nema veze sa kravušcem.- priča u dahu Maks Zaključniković koji je skupa sa Franislavom Kreševićem započeo lov na neželjenog kućnog gosta kroz razrađenu lovnu taktiku.
-Kad se majmun pružio preko polica i prozorskog praga, nije bilo druge nego il' biž' ili ubij. Prvo smo ga kroz nekoliko pokušaja proboli ostima zračnom puškom, pa smo ga, dok je bio sklupčan i ranjen držali još puna 2,5 sata probodene glave. Mahnito je mahao šapama tako da je prsnuo i porculansku vazu čiji su nas komadići isjekli. Nije bilo druge nego uzet' sačmaricu i opalit' ga u prepone, a onda sjekirom na kraju odsjeć' glavu kako bi bili posve sigurni da više nije živ', -prepričava detalje borbe sa vangaškim primatskim rekorderom Maks Zaključniković.
Pomnim proučavanjem gorilske glave velike poput grbe odrasle deve vide se dva reda oštrih zuba, a dok je zijevao prema svojim egzekutorima čeljust je razvlačio na veličinu tave za omlet.
-Stigli su u međuvremenu i policija i vatrogasci. Od nikoga nismo dobili pouzdanu informaciju o kojoj je vrsti majmuna riječ, a mi mislimo da je gorila. Nije bio pretjerano aktivan dok smo ga hvatali, pretpostavljamo iz razloga jer je nešto veliko prije toga pojeo. Djeca kažu da je pojeo mačku ili mačiće kojih je bilo oko kuće. Istina je da je na dva mjesta bio vidljivo napuhan od freškog obroka.- kaže Maks Zaključniković šaleći se da mnogobrojnim znatiželjnicima koji dolaze u kafić pogledati majmuna nije neplaćivao fotografiranje, al je zato u kafiću povećan promet i utržak od gostiju-znatiželjnika.
Zanimljiva je činjenica da je Maks po struci veterinarski tehničar, pa barem zna kako postupiti sa oko 350 kilograma teškom gorilom. -Spremili smo ga na kratko u frižider, a ako ga ne prepariramo, onda ću ženi dat' napravit lijepi šator.- u polušali kaže Maks Zaključniković.
Nema komentara:
Objavi komentar